Passa al contingut principal

Des de Can Pere Antoni al 1866

Al 1866 en el diari madrileny "El museo universal" va publicar un gravat amb una curiosa vista de Palma.



Aquest gravat ens permet apreciar un munt de detalls interessants que aniré descrivint.

Far del port de Palma


A la banda esquerra del gravat, es pot veure un far. Aquest far no es correspon amb l'actual far del port de Palma, inaugurat el 1903 (1). El far observat, millor dit una petita farola, estava situada a la bocana del port. Tenia sols una alçada de 10 metres, i les reduïdes dimensions i poca intensitat havien provocat nombrosos problemes de navegació ja que la seva llum es confonia amb les de Ciutat (2).

Construcció desconeguda


A la dreta del far, i encara dins el port, podem observar una curiosa construcció. Té forma circular, un sostre amb forma cònica, coronat amb una bandera. Per la seva situació pot ser alguna instal·lació portuària.

Seu



Pocs anys abans d'aquest gravat, el 1851, un terratrèmol va afectar a Palma, i entre els edificis més malmesos estava la Seu. Poc després d'aquest fet, l'arquitecte Juan Bautista Peyronnet va ser l'encarregat de demolir i restaurar les parts més afectades de la catedral. Peyronet va morir el 1875 sense poder acabar la restauració. Podem observar que encara falten els pinacles i frontó de la façana de l'Almudaina. Les obres no van continuar fins el 1880 (3)

Baluard del Príncep 


Just de baix de la Seu es pot observar el baluard del Príncep, un dels dos  baluards que es conserven actualment a Palma. Al començament del segle XVII ja estava acabat (4).

Punta del gas



De baix el Baluard del Príncep s'observa un petita formació rocosa anomenada la Punta del Gas. Alguns llaüts estan ancorats en aquesta punta. Aquesta formació estaria més o menys en front de l'avinguda Gabriel Alomar.


Fàbrica del Gas



Un dels aspectes més interessants d'aquest gravat és poder veure la primera fabrica de gas que va tenir Palma. Aquesta instal·lació es va inaugurar el 1859, amb la finalitat de subministrar gas per l'enllumenat públic i usos particulars. Era propietat de Sociedad de Alumbrado de Gas, creada al 1858. Destaca la xemeneia i les diverses construccions adjuntes (forns, magatzems, oficines , etc) (5)

Notes i bibliografia


1 - El far actual va ser inaugurat l'1 de novembre de 1903

2  - Segons el Plan de Alumbrado Marítimo publicat el 1858, Mallorca disposava sols de tres fars, el de Portopí, el de port de Sóller i l'esmentat del port de Palma.

3 - Wiki Seu - Façana de l'Almudaina 

4 - Els carrers de Palma. Toponímia i Patrimoni de la ciutat. Gabriel Bibibloni

5 - A la pag 128 del llibre "Palma a través de la cartografia (1596 - 1902)" es troba un plànol d'aquesta fàbrica. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Ciutat Jardí: un projecte urbanístic fracassat

Agraïments: Dídac Martorell Paquier A Palma hi ha una barriada anomenada Ciutat Jardí o coneguda també com Ciudad Jardín . Quan hi anava de petit, els anys 70, i posteriorment sempre me cridava l'atenció l'estrany nom d'aquest barri. On eren els jardins? Sols hi havia una platja, qualcuna casa, i descampats, però els jardins no hi eren per cap banda. Anem a veure l'origen d'aquest nom i la barriada. Aquest nom de ciutat jardí, ja té els seus anys i prové d'Anglaterra. Allà,  Ebenezer Howard  (1850-1928) a l'any 1898 va plantejar una nova idea: les garden city o ciutat jardí . A finals del XIX, les gran ciutats angleses s'havien convertit en un gran problema: densitat molt alta de població, contaminació, manca d'habitatges adequats, manca d'higiene. Howard va proposar una via intermedia entre viure a un ciutat o un petit poble: les ciutats jardí. Ebenezer Howard. National Portrait Gallery Aquestes noves ciutats serien autosuficients i tendr...

La bella Geraldine: la funanbulista que va escandalitzar Palma

Al començament de la costa de Conquistador , al lloc on avui hi ha els jardins de l'Hort del Rei, estava ubicat el Teatre Circ Balear (1876-1900). Era un petit teatre, que a diferència del Teatre Principal, estava destinat al públic més popular de Ciutat. La programació era molt diversa (dansa, circ, sarsuela, màgia, etc) i els  preus eren molt assequibles. Però quasi al final de la vida del teatre, va tenir lloc el fet motiu d'aquest apunt: les actuacions de la Bella Geraldine , de nom Geraldine Leopold, una actriu, trapezista i ballarina que va actuar a Palma entre febrer i març de 1899. Aquest fet va servir d'argument a Miquel Villalonga per escriure la seva novel·la Miss Giacomini . Geraldine havia nascut a Nova York el 15 de de desembre de 1874. Des de petita havia començat a actuar com a trapezista (1). Va actuar primer a diversos països americans, passant després a Europa, sempre amb molt d'èxit. Els diaris de l'època ressaltaven la seva bellesa i les se...

L'altra crim del carrer dels Bastaixos (1896)

En la crònica negra recent de Palma, un dels crims més famosos ha estat el crim de la joiera del carrer Jaume II (o dels Bastaixos) en els anys 50. Però en aquesta mateix carrer, també es va produir un terrible assassinat a finals del segle XIX . Poc abans de les 10 de la nit del dia 10 de març de 1896 , Pere Florit Capó de 22 anys, acabada la feina com a cambrer al cafè de "Ca s'Espardenyer" situat a la plaça Major, va anar cap a ca seva situada en el tercer pis del número 105 del carrer Jaume II. Arribat a la porta, va intentar obrir, però no podia. La porta estava tancada per dedins. La seva dona havia d'estar allà. De cop, la porta del pis se va obrir i sortiren dos homes corrent cap el carrer. El van tirar en terra, en Pere entrà al pis i va veure la seva dona, Maria Florit Capó de 19 anys. Anava mitja vestida. Carrer Colom i Jaume II Acte seguit, entra a la cuina, agafa la maça d'un morter i comença a colpejar a la dona en el cap (durant el judic...