dijous, 23 de novembre del 2017

Des de Can Pere Antoni al 1866

Al 1866 en el diari madrileny "El museo universal" va publicar un gravat amb una curiosa vista de Palma.



Aquest gravat ens permet apreciar un munt de detalls interessants que aniré descrivint.

Far del port de Palma


A la banda esquerra del gravat, es pot veure un far. Aquest far no es correspon amb l'actual far del port de Palma, inaugurat el 1903 (1). El far observat, millor dit una petita farola, estava situada a la bocana del port. Tenia sols una alçada de 10 metres, i les reduïdes dimensions i poca intensitat havien provocat nombrosos problemes de navegació ja que la seva llum es confonia amb les de Ciutat (2).

Construcció desconeguda


A la dreta del far, i encara dins el port, podem observar una curiosa construcció. Té forma circular, un sostre amb forma cònica, coronat amb una bandera. Per la seva situació pot ser alguna instal·lació portuària.

Seu



Pocs anys abans d'aquest gravat, el 1851, un terratrèmol va afectar a Palma, i entre els edificis més malmesos estava la Seu. Poc després d'aquest fet, l'arquitecte Juan Bautista Peyronnet va ser l'encarregat de demolir i restaurar les parts més afectades de la catedral. Peyronet va morir el 1875 sense poder acabar la restauració. Podem observar que encara falten els pinacles i frontó de la façana de l'Almudaina. Les obres no van continuar fins el 1880 (3)

Baluard del Príncep 


Just de baix de la Seu es pot observar el baluard del Príncep, un dels dos  baluards que es conserven actualment a Palma. Al començament del segle XVII ja estava acabat (4).

Punta del gas



De baix el Baluard del Príncep s'observa un petita formació rocosa anomenada la Punta del Gas. Alguns llaüts estan ancorats en aquesta punta. Aquesta formació estaria més o menys en front de l'avinguda Gabriel Alomar.


Fàbrica del Gas



Un dels aspectes més interessants d'aquest gravat és poder veure la primera fabrica de gas que va tenir Palma. Aquesta instal·lació es va inaugurar el 1859, amb la finalitat de subministrar gas per l'enllumenat públic i usos particulars. Era propietat de Sociedad de Alumbrado de Gas, creada al 1858. Destaca la xemeneia i les diverses construccions adjuntes (forns, magatzems, oficines , etc) (5)

Notes i bibliografia


1 - El far actual va ser inaugurat l'1 de novembre de 1903

2  - Segons el Plan de Alumbrado Marítimo publicat el 1858, Mallorca disposava sols de tres fars, el de Portopí, el de port de Sóller i l'esmentat del port de Palma.

3 - Wiki Seu - Façana de l'Almudaina 

4 - Els carrers de Palma. Toponímia i Patrimoni de la ciutat. Gabriel Bibibloni

5 - A la pag 128 del llibre "Palma a través de la cartografia (1596 - 1902)" es troba un plànol d'aquesta fàbrica. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada