dimecres, 26 d’agost del 2020

El polèmic crim del pintor Rauret (1896)

El diumenge 15 de novembre de 1896, un grup d'amics (Juan Monfort i Andres Lupo) acompanyats  per les seves dones van decidir anar d'excursió al bosc del castell de Bendinat  i aprofitar per cercar bolets. No sabien que durant la seva passejada trobarien el cadàver d'un home jove amb un important tall al coll i una pedra molt gran sobre el cap.

Dibuix del castell de Bendinat
La Charanga, 6/4/1861

Així començava un dels crims més misteriosos i polèmics de finals del XIX a Mallorca. No sols per les nombroses incògnites que l'envoltaven sinó pel fet d'estar implicades persones de la burgesia palmesana i l'alta societat.

El mort era Ricardo Rauret Draper, un pintor nascut a Barcelona i de sols 22 anys. Els seu pare era Federico Rauret y Suyastres, auditor general de l'Exercit, consol espanyol a El Cairo i col·leccionista d'antiguitats egípcies. La mare era Ana Draper Preciós.


A Barcelona es va formar com a pintor, on participà en diverses exposicions, però al maig de 1895 es dóna de baixa del Cercle Artístic de Sant Lluc degut a  desavinences amb el mateix (1).

Aquesta ruptura el va impulsar a mudar-se a Mallorca, on el pare havia estat auditor general en la Capitania General. No es sap exactament quan va arribà a Palma, però el 16 d'abril de 1896, el diari el Heraldo de Baleares explica en una breu notícia que "...hemos tenido el gusto de visitar el estudio del joven pintor señor D. Ricardo Rauret...".

A Palma, Rauret va tenir un èxit relatiu, exposant algunes de les seves obres en comerços de la ciutat. Visqué a diferents carrers de Palma (carrer Pietat, Oms), però el lloc on va viure dos mesos abans de ser assassinat fou la Fonda Europa situada al carrer Sindicat 120. Allà tenia dues habitacions llogades, una era l'estudi i l'altra on dormia.

El cadàver havia estat localitzat a la zona entre l'oratori de Portals i Cas Català. Al dia següent ja començaren les investigacions. Es van interrogar a diversos testimonis: gent que el va veure pels voltants de Bendinat el dia del seu assassinat, gent que el coneixia, la propietària de la fonda (Magdalena Bestard) on dormia i del restaurant al carrer Sant Bartolomé, 5 (Apolonia Mas) on acostumava a menjar, algunes de les dones amb les que havia tengut relacions, etc.

En aquests primers moments el jutge encarregat era Francisco Ladrón (Rodríguez) de Guevara.

De resultes d'aquest interrogatoris es va aclarir que Rauret tenia problemes econòmics, devia doblers a la Fonda Europa i a també a altres persones. Era un home molt educat, però darrerament se'l veia molt inquiet i preocupat, discutint i també acompanyat de gent estranya en algunes ocasions.  

La inspecció del cadàver tampoc va ajudar a aclarir res especial. El cos tenia un important tall al coll. A la zona dels fets es van trobar alguns efectes personals seus com un bastó i un mocador. Tampoc hi havia cap nota. Investigant la zona es va fer una troballa interessant: un trinxet ple de sang que possiblement se havia utilitzat per matar a Rauret.

Per altra banda, es va saber que el pare, Federico Rauret, havia rebut una carta demanant que el seu fill tornàs al seu costat, o de lo contrari podia tenir un disgust. El remitent tampoc es revelat, sols indiquen que "es una persona muy respetada".

L'estudi i habitació de la Fonda Europa foren inspeccionats i permeté la localització d'algunes proves molt valuoses: una sèrie de cartes i un quadre d'una dona d'uns 16-18 anys. Curiosament en cap diari s'indica el nom del remitent de les cartes ni el de la dona del quadre.

Un mes després, amb nombrosos interrogatoris i fins i tot amb algunes detencions, no s'havia avançat gens. No s'havia trobat cap pista que ajudàs a aclarir el crim. Donada aquest situació d'estancament, el 14 de desembre de 1896, es va nombrar un nou jutge pel cas, el Sr. Sebastian Feliu, en substitució de l'anterior.

Encara que els diaris de Palma no fan esment de la identitat de la dona del quadre. L'article "Pintores suicidas en España (1800-1950)" de Fernando Alcolea Albero, indica que era filla de Julian Galan Olmeda (2), el propietari d'una cementara a Establiments i amb un càrrec important al Banc de Crèdit. Un altre detall interessant i que tampoc publicà la premsa era que la jove retratada s'havia fugat del domicili per conviure amb Rauret.

Curiosament i encara que Julian Galan era un testimoni importantíssim de la investigació, i el fet que la seva filla s'hagues fugat en Rauret no va aparèixer a cap diari. Fins i tot, per desviar l'atenció sobre el crim, es va desfermar una agre i estranya polèmica entre diversos diaris palmesans sobre si la mort de Rauret havia estat realment un crim o un suïcidi (El Ancora i Ultima Hora sostenien que havia estat un suïcidi i que no hi havia proves de cap crim, i per altra banda, el Heraldo de Baleares sostenia que era un assassinat)

Finalment el dia 30 de gener de 1987, el diari el Heraldo de Baleares publica una important informació sobre els culpables del crim: Julián Galán, junt al conserge de la cimentera Miguel Jaume havien sigut els autor materials de l'assassinat.

En aquesta data, Julian Galan Olmeda estava ja il·localitzable. Havia escapat feia uns dies.

En canvi, el seu conserge, Miguel Juan i la dona Catalina si foren detinguts quan escapaven cap Alger el 28 de gener de 1896. La dona la posaren en llibertat, però Miquel Juan fou enviat a la presó.

Donat que Julian Galan no estava localitzable, el jutjat d'instrucció de Palma dictà una ordre de cerca i captura. Segons va explicar el Heraldo de Baleares del 4 de febrer de 1897, Galan havia anat cap a Barcelona el 12 de gener. Posteriorment marxà a Madrid per cercar la seva família i tots junts tornaren a Barcelona. Finalment, el 21 de gener van embarcar cap a Buenos Aires.

Deixar escapar un dels testimonis (i possible autor/inductor) més importants per aclarir el crim, va provocar la crítica de diaris com el Heraldo de Baleares, el diari que mes s'havia implicat més en el seguiment del crim

El 5 de febrer 1897 diu:
"Aquel Sr. Ladrón, tan torpe é inepto, dejó que pasaran días y semanas sin tomar las enérgicas medidas que aconsejaban lógicamente los más rudimentaríos principios de derecho criminal...Hora es de que se depuren los hechos y se pidan, responsabilidades á los que tienen la culpa de que no se hallen en la cárcel los asesinos de Ricardo Rauret...El pájaro principal ya voló y como no tomen el asunto con el calor que merece podremos ponér esta causa célebre en el archivo con un letrero que diga: Los criminales gozan de buena, salud y se pasean. La víctima en la tumba, y La Justicia sin novedad"
El 12 de febrer de 1897 diu:
"Como se ve por este itinerario el Sr. Galán se ha paseado impunemente por Madrid y Barcelona a ciencia y paciencia de la policia que desde el día diez y siete tenía Orden telegráfica del juez Sr. Feliu quien celoso en el cumplimiento de su deber había telegrafiado á Málaga, Santander, Barcelona, Madrid y Canarias la órden de detención de D. Julián Galán y así y todo este señor se paseó por los puntos céntricos de Barcelona hasta el día veinte y uno, estuvo hospedado hasta este mismo día en una fonda tan conocida como es la del Universo y la policía no solamente dejó de proceder á su detención incumplinientando órdenes de una autoridad judicial cual era el Juez Sr. Faliu, sino que ni siquiera el Juzgado de Barcelona ha dado contestacíón al Juez Instructor de Palma de como se cumplen sus órdenes."
O com el diari La Unión Republicana del 10 de febrer de 1897 que diu de forma molt concisa:
"Hemos llegado á un punto en que es preciso hacer justicia y que caiga el que caiga" 
Posteriorment, van apareixer algunes notícies a la premsa, totes elles, amb un contingut semblant: no se tenia cap notícia ni pista més sobre el crim de Bendinat.


Notes

1 - A l'any 1895, el Cercle Artistic de Sant Lluc organitzà una exposició del seus socis a la sala Pares de Barcelona. Rebé comentaris severs de la premsa, eduint la manca de qualitat de les obres. En aquest context, Ricard Rauret es va donar de baixa al maig de 1895. Cercle Artístic de Sant Lluc 1893-2009: Història d’una institució referent per a la cultura barcelonina. Maria Bárbara Marchi, 2011. UB

2 - La dada sobre la fuga de la filla de Galan no pareix a cap diari de Mallorca dels consultats. Sols he trobat una petita referència a aquest fet en el diari madrileny "El Liberal" de l'1 de febrer de 1987.

Hemeroteca

La Unión Republicana, 17 novembre 1896

El isleño, 17 de novembre 1896

Heraldo de Baleares, 16 novembre 1896 

Heraldo de Baleares, 17 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 19 novembre 1896

La Unión Republicana, 19 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 20 novembre 1896

La Unión Republicana, 20 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 21 novembre 1896

La Unión Republicana, 21 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 23 novembre 1896

La Unión Republicana, 23 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 24 novembre 1896

La Unión Republicana, 24 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 25 novembre 1896

Heraldo de Baleares, 26 novembre 1896 

Heraldo de Baleares, 27 novembre 1896

El isleño, 27 novembre 1896

La Unión Republicana, 27 novembre 1896

La Unión Republicana, 28 novembre 1896
  
Heraldo de Baleares, 1 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 2 desembre 1896

La Unión Republicana, 3 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 4 desembre 1896

El Áncora, 4 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 5 desembre 1896

El Áncora, 7 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 7 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 8 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 10 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 18 desembre 1896 

Heraldo de Baleares, 19 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 24 desembre 1896

Heraldo de Baleares, 5 gener 1897

Heraldo de Baleares, 30 gener 1897

El isleño, 30 gener 1897 

Heraldo de Baleares, 31 gener 1897

Heraldo de Baleares, 1 febrer 1897

El isleño, 3 febrer 1897

Heraldo de Baleares, 4 febrer 1897

El Áncora, 5 febrer 1897

La Unión Republicana: Año II Número 150 - 1897 febrero 5

Heraldo de Baleares, 6 febrer 1897

La Unión Republicana, 6 febrer 1897

Heraldo de Baleares, 8 de febrer 1897

La Unión Republicana, 10 febrer 1897

Heraldo de Baleares, 12 febrer 1897

La Unión Republicana, 4 març 1897

Heraldo de Baleares, 20 març 1897

La Unión Republicana, 27 març 1897

La Unión Republicana, 1 abril 1897

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada