dijous, 13 de febrer de 2014

El primer manual d'obstetrícia espanyol va ser obra d'un mallorquí

Fins ben entrat el segle XIX, l'assistència i ajuda durant el part era tasca de les dones. Les llevadores eren les encarregades d'ajudar a les dones quan donaven a llum. La presència d'homes estava prohibida durant el part. La seva formació era totalment pràctica i l'ofici passava de generació en generació. Ja en el segle XV, els Reis Catòlics establiren el Tribunal del Protomedicato, encarregat, entre altres coses, d'examinar i provar els seus coneixements. En molts de casos, la urgència dels parts feia recórrer a les llevadores més properes sense considerar la seva qualificació i experiència. 

En aquest context, hem d'esmentar un metge mallorquí Damià Carbó Malferit, nascut a Mallorca (tal vegada a Campos) en una data desconeguda i mort el 1554 a Palma. Fou fill de Andreu Carbó i Arcenda Malferit, i es va doctorar en arts i medicina. En 1530 va ser nombrat metge de la morberia de Mallorca.

Carbó a l'any 1541 va publicar en castellà un manual d'obstetrícia anomenat "Libro del arte de las comadres o madrinas y del regimiento de las preñadas y paridas y de los niños". Va ser la primera obra d'aquest tema que es va publicar a Espanya i la segona que va aparèixer a Europa, després de la d'Eucharius Roesslin. El seu objectiu era escriure un llibre per formar les llevadores, però curiosament els seus coneixements eren exclusivament teòrics, ja que segurament no havia assistit a cap part. Recordam que la presència d'homes estava totalment vetada durant els parts. Damià Carbó va signar la seva obra canviant el seu cognom pel de Carbón, amb el que pretenia descendir d'una família romana de més nissaga, els Carbonios.

El "Libro del arte de las comadres..." consta de dues parts: la primera desenvolupa en 56 capítols les cures que les llevadores haurien donar a la mare i al nin durant tot el procés d'embaràs, part i criança, i, la segona, en 14 capítols, és un tractat sobre esterilitat. A part de consells tècnics i mèdics també recull algunes supersticions recomanant l'ús sortilegis i amulets: “la pluma del ala izquierda del águila o del buitre puesta abajo del pie izquierdo. La piedra del águila atada en el brazo izquierdo; las uñas del milano bajo la camisa”.

És un dels llibres més importants i valuosos de les Balears. L'original es conserva a la biblioeca a la Biblioteca Bartolomé March de Palma.Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada