dimecres, 20 de novembre de 2013

Bicentanari del Cardenal Despuig. Recull d'articles

Aquest any s'ha complit el bicentenari de la mort de Cardenal Despuig a la ciutat de Lucca (Italia) al 1813. Amb motiu d'aquest aniversari l’Arxiu Municipal i el Museud’Història de la Ciutat han organitzat l'exposició: El cardenal Despuig,il·lustrat mallorquí, una exposició on es poden trobar llibres, documents, gravats i quadres de l'il·lustrat mallorquí. Aquesta exposició es combina amb diverses xerrades d'especialistes. L'exposició estarà oberta fins el 24 de gener.

Antoni Despuig i Dameto. Font: BNH

Del cardenal Despuig podem destacar una sèrie d'actuacions fonamentals: 

Mapa de Mallorca patrocinat pel cardenal Despuig (1785)

Del nombrosos mapes i plànols que s'han fet a Mallorca, el patrocinat pel cardenal Despuig és un del més importants. No sols es destacable per la seva bellesa, sinó també per la seva perfecció i informació aportada. Una dada que ens fa comprendre la importància el mapa és que va ser vigent quasi un segle. El mapa el teniu disponible a diverses cartoteques digitals com a la de l'Institut Cartogràfic de Catalunya o a la Biblioteca Digital Real Academia de la Historia.També hi ha un interessant article de Climent Picornell en pdf titulat: El mapa de Mallorca d'Antoni Despuig (1785) i un article sobre el mapa a El Mundo: El mapa civil de Despuig.


El cardenal Despuig va intervenir de forma destacable en la beatificació de Santa Catalina Thomas en 1792 i va escriure una biografia sobre ella: La vida de la beata Catalina Tomás.

Casa Natal de Santa Catalina Thomas

  Biblioteca i museu de Raixa
  Durant la seva estància Roma, el cardenal Despuig va a començar crear un gabinet d'art i arqueologia a la finca familiar de Raixa al 1796. Les obres d'art provinents tant d'excavacions, compres, reproduccions i restauracions. Per altra banda en aquesta mateixa possessió va crear una important biblioteca. Després de la seva mort, un dels darrers hereus Ramon Despuig i Fortuny, a finals del XIX, va vendre gran part de la col·leció del cardenal Despuig i que actualment es troba al Ny Carlsberg Glyptothec de Copenhaguen. Una part va quedar a Mallorca i actualment es troba al Museu d'Història de la Ciutat al castell de Bellver.

  Relacionat amb la seva col·lecció es poden trobar diversos articles i llibres:
  Sala d'escultures de Raixa a finals del XIX
  Sobre el cardenal Despuig he trobat altres articles interessants:

  Cap comentari:

  Publica un comentari a l'entrada