dimarts, 15 d’octubre de 2013

Gravats de la Guerra de Successió a Espanya

"Repraesentatio belli ob successionem in Regno Hispanico”, és un magnífic llibre de il·lustracions sobre la Guerra de Successió espanyola publicat al 1715 a Augsburg. Representa els diversos enfrontaments que van guanyar els austriacistes durant l'esmentada guerra. Mitjançant una cinquantena de gravats representa batalles i fets importants a diversos països europeus com Portugal, Holanda, Dinamarca i Espanya. Cada gravat representa una batalla principalment, envoltat per un extraordinari marc i una petita descripció del fet i un mapa de la zona.

Entre els gravats n'hi diversos de batalles i fets que van tenir lloc a Espanya, com Màlaga, Zaragoza, Barcelona i Palma.
Arribada de Carles III  a BarcelonaEl següent gravat fa referència a Palma i il·lustra l'entrada a la badia d'una flota anglo-holandesa el 24 de setembre de 1706, comandada per l'almirall britànic John Leake i formada per 28 naus

El seu objectiu era recuperar l'illa per a la causa austriacista, la de l'Arxiduc Carles, el pretendent al trono espanyol després de la mort de Carles II, ja que des de 1701 Mallorca s'havia posicionat en favor de Felip V. 

Després de diversos fets i les canonades efectuades per la flota amb l'objectiu d'atemorir la població de Palma, la ciutat es va rendir i passà sota el poder austriacista. D'aquesta manera sols Catalunya, Mallorca i Menorca es mantenien fidels a l'Arxiduc Carles, mentre la resta d'Espanya estava sota el poder de Felip V.  El 1715, Mallorca es va rendir finalment a Felip V.
1 comentari: