dimecres, 4 de setembre de 2013

Siente un americano en su mesa

Recentment he llegit el llibre Històries de Carrer de Conxa Forteza, editat pels Amics dels Arxius de Mallorca a l'any 2006. És un petit llibre autobiogràfic que conta els records infantils de l'autora, records de fets, personatges i històries de la Palma dels anys 40 i 50. Per mi, l'únic defecte que té, és que és molt curt. Quan acabes te queden ganes de llegir més històries.

En el llibre explica que devers els anys 50 va atracar a Palma un vaixell de la VI Flota dels Estats Units i segons deien transportava marines qua havien estat a la guerra de Corea. El Governador Militar de Palma va tenir l'ocurrència de posar un anunci al diari que deia "Siente un americano en su mesa". La idea era que tothom que ho demanàs tendria un americà a taula el dia de Nadal. D'aquesta forma es volia que la societat mallorquina ajudàs a que els marines no es sentissin tan sols ni lluny de la seva terra, en unes dates tan assenyalades.

D'aquests sopars he trobat un testimoni gràfic, una fotografia de l'agència EFE de l'any 1972. La data no concorda amb la història de Forteza, però els fets explicats si que coincideixen. La imatge correspon a la nit de Nadal del 72, quan la família Figuerola va convidar a dos marines (en primer pla, a la dreta i esquerra). Durant aquestes dates, més de 5.000 marines passaven les festes de Nadal a Palma.

Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada