dimecres, 18 de setembre de 2013

600 aniversari de l'arribada de Sant Vicenç Ferrer a Mallorca

Aquest mes de setembre s'han complit 600 anys de l'arribada del frare dominic Vicenç Ferrer a Mallorca, una de les figures més influents d'Europa en el segle XIV. El predicador dominic, va desembarcar a Palma el 1 setembre 1413, tenia 63 anys. En aquells anys, la seva fama de predicador, curandero, exorcista i de fer fantàstics miracles era ben coneguda en tot el món occidental.

Fins els 49 anys havia exercit de capellà, era confessor personal i conseller del Papa Benet XIII. A aquesta edat va patir una greu malaltia i va decidir canviar radicalment de vida: abandonà la cort papal per lliurar-se a la predicació.

Sant Vicenç Ferre. Font
Inicià la seva tasca de missioner a València, on aconsegueix les primeres conversions multitudinàries, i viatja durant la resta de la seva vida arreu dels Països Catalans, el regne de Castella, Galícia, el País Basc, el Llenguadoc, la Bretanya, Flandes, Suïssa, Llombardia i el Piemont. Utilitzava el català en el sermons i es caracteritzava per un llenguatge directe i persuasiu.

La seva visita a Mallorca va ser impulsada sobre tot per Lluís de Prades, que entre 1407 i 1429 fou bisbe de Mallorca. Era fidel seguidor de l'Antipapa Benet XIII d'Avinyò més conegut com el Papa Luna, al igual que Vicenç Ferrer. Aquesta concordança d'idees va fer que Lluís de Prades sol·licitàs al Gran i General Consell que convidàs a Vicenç Ferrer per venir a predicar a Mallorca, que segons ell seria molt profitós per a les ànimes. 

Finalment el rei Ferran I d'Aragó, va escriure a Vicent Ferrer perquè es desplaçàs des de València cap a Mallorca. Va arribar a Ciutat l'1 de setembre de 1413. La seva fama de persona miraculosa es va accentuar encara més, quan al tercer dia de la seva arribada va ploure de sobte a Mallorca, que durant mesos havia patit una gran sequera i manca d'aigua.

Predicant a Palma. Font

El primer mes va predicar principalment a Palma. Les seves prèdiques i discursos eren multitudinaris, molta gent els volia escoltar. En un dels llocs on solia predicar, la desapareguda església i convent de Sant Domingo (actualment hi ha el Parlament de les Illes Balears) va tenir lloc una anècdota, es va ajuntar tanta gent que es va fer necessari esbucar una de les parets que donava a l'hort per donar-los cabuda.

A partir d'octubre va començar una gira pels pobles de Mallorca que va durar fins al 7 de desembre. Els municipis visitats van ser Valldemossa, Sóller, Bunyola, Alaró, Binissalem, Inca, Pollença, Alcúdia, sa Pobla, Muro, Petra, Capdepera, Artà, Manacor, Felanitx, Santanyí, Campos, Porreres i Montuïri. La seva estància es va perllongar fins el 22 de gener 1414.

Darrerament s'ha publicat el llibre "Sant Vicenç Ferrer a Mallorca: història, llegenda i devoció" que recull les localitzacions i la mística que envolta al predicador valencià a Mallorca. En ell explica que era una persona que feia uns discursos molt histriònics. Era molt pràctic i directe per tal que la gent l'entengués. Cridava molt i feia ús de les onomatopeies, perfectament podia estar tres hores predicant. Els seus discursos exaltaven la gent gràcies al to apocalíptic i amenaçador amb descripcions de l'infern i es guanyà el sobrenom de l'Àngel de l'Apocalipsi. Entre la multitud que acompanyava hi havia els reportadors, escribes que transcrivien, en català i en llatí, quasi taquigràficament els seus sermons, una bona part dels quals s'ha conservat fins l'actualitat.

L'impacte de la visita del frare va ser de tal calibre que ha quedat gravada en la història, però també en les rondalles i en les nombroses llegendes que s'expliquen sobre el seu pas per l'illa.


Fonts:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada