divendres, 24 de maig de 2013

L'amic palmesà de Goya

Si hem d'anomenar un pintor qualsevol, un dels primers que ens ve al cap és Goya. La seva magnífica i extensa obra inclou els retrats. El seu primer retrat el va fer el 1783 i representa a José Moñino y Redondo, Conde de Floridablanca. Aquest retrat li va obrir les portes a fer altres retrats de l'aristocràcia, noblesa i monarquia espanyola. El darrer retrat va ser el de Juan Bautista de Muguiro, pintat en el 1827, pocs mesos abans de la mort de Goya.

Entre el seus nombrosos retrats, hem de fer especial esment del retrat que va fer a Bartomeu Sureda, un burgés il·lustrat palmesà. Per quin motiu un dels millors pintors de l'època va retratar una ciutadà de Palma?

Molt senzill, Bartomeu Sureda Miserol i Goya eren amics i Servera el va formar en la tècnica de dibuix utilitzada als Caprichos del pintor aragonès.


Bartomeu Sureda va néixer a Palma el 1769 en el si d’una família modesta, estudia dibuix a l’Acadèmia de Nobles Arts de Palma i posteriorment es trasllada a Madrid i a diverses ciutats europeas per formar-se en temes industrials i el coneixement de noves tècniques.

Com resultat d'aquests formació i degut al fet que va introduir noves tècniques industrials a Espanya, va dirigir diverses fàbriques com la Real Fábrica de Porcelana y Loza del Buen Retiro o la Real Fábrica de Paños de Guadalajara.

Quan era director de la Real Fábrica de Porcelanas va ser quan Goya li va fer el retrat a ell i a la seva dona Thérèse Louise Chapronde Saint Armand, entre 1803 i 1804.

Bartomeu Sureda
Teresa Luisa de Sureda
Els dos retrats estan conservats a la National Galery of Art de Washsington, on podeu gaudir en gran format de les dues pintures (Bartomeu Sureda i Teresa Luisa de Sureda).

Al 1836 torna a  Mallorca, on es dedicà a pintar i on també aporta algunes de les innovacions tècniques que havia après. Morí a Palma al 1851.

Té un petit carrer dedicat a la barriada de Son Rapinya de Palma (veure situació)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada