dimarts, 21 d’agost de 2012

L'estranya mort del Charlot mallorquí

Fullejant el setmanari Baleares (1917 - 1923) vaig trobar una notícia interessant i curiosa: l'estranya mort d'un imitador mallorquí de Charlot a principis del segle XX a Palma. Consultant diverses hemeroteques per internet, he trobat informació suficient per descriure els fets d'aquesta estranya mort.

El protagonista de la història va ser Juan Picornell Torrilla, un acròbata que treballava a la troupe de gimnastes i acròbates Balaguer. Es va fer famós a Mallorca gràcies a les seves imitacions de Charlot, paper que va estrenar al teatre Líric de Palma.

El Teatre Líric de Palma
Segons La Voz de Menorca del 23 de març de 1917, una dona li va vendre un tinte pel cabell, que provenia d'una farmàcia de Palma. Passats uns dies, Picornell va començar a tenir maldecap i trobar-se malament. Tement un enverinament, el fet i la investigació es va posar en mans del jutjat de Palma.

Juan Picornell vestit de Charlot
Al cap d'un mes, a principis d'abril de 1917, Juan Picornell va morir suposadament enverinat pel tinte de cabell que s'havia aplicat. Fins i tot, alguns òrgans del mort (cervell, pulmons, etc) van ser enviats al Laboratori Municipal de Barcelona per ser analitzats i comprovar si contenien algun tipus de verí.

Laboratori municipal de Barcelona
Al setembre de 1918, es va iniciar un judici contra Mariana González (la dona que li va donar el tinte) i Miguel Terrasa (el farmacèutic que el venia) per la mort de Picornell. Aquesta mort havia causat molta expectació i rebombori a Palma i el judici va ser seguit per nombrós public. La pena demanada no era poca cosa: 3 anys de presó, una multa de 1.500 pessetes i una indemnització de 15.000 per a la mare de Picornell, per a cada un dels processats.

Durant la vista, diversos metges afirmaren que Picornell havia mort degut a un enverinament per mercuri. Altres metges donaren informacions oposades, indicant que Picornell no havia tengut cap dels símptomes típics d'un enverinament per mercuri. És estrany però en cap de les fonts consultades es parla de l'anàlisi dels organs de Picornell que s'havien de fer a Barcelona, i que aclaririen els dubtes sobre el seu enverinament.

Varis testimonis explicaren que el farmacèutic era una persona molt respectada i coneguda, i que en moltes altres ocasions havia venut el tinte sense cap problema.

Per desgràcia no he pogut trobar més informació al respecte, desconeixent la sentència del cas. Què degué passar? Varen declarar innocent al farmacèutic? Varen condemnar a la dona que li va donar el tinte? Interrogants que miraré d'aclarir properament.

Fonts

La Voz de Menorca, 23 de març i 3 d'abril de 1917
Baleares, 20 setembre de 1918
Barcelona, ciencia 2077

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada