divendres, 29 de juny de 2012

El llibre que va inventar el turisme a Mallorca

El turisme ha provocat a Mallorca molts de canvis. Alguns bons, excel·lents i altres no tans bons, o pèssims diria jo. El turisme pareix que sempre ha existit però si miram enrere, veurem que el fenomen del turisme és recent.

El terme turisme apareix per primera vegada al diccionari de la llengua francesa d'Emile Littré publicat entre 1863 i 1873, i el va definir com: "aquell que viatja per curiositat o per distracció". La millora de les comunicacions i la presència d'espais que havien escapat a la Revolució Industrial, i que per tant conservaren uns paisatges i uns modes de vida primitiu, va provocar la curiositat de la societat més benestant i adinerada.

Cartell turístic de Suïssa a l'any 1910 - Font
La implantació d'un servei regular de comunicacions marítimes entre Palma i Barcelona el 1834, facilità l'arribada a Mallorca d'un conjunt de personatges que per raons polítiques, científiques o duits per l' esperit del romanticisme, visitaren l'illa i donaren compte del seu viatge en diferents tipus de publicacions, com per exemple Laurens, Sand, Piferrer, Cortada o l'Arxiduc d'Àustria.

El Mallorquín, un dels primer vapors que va unir Palma amb Barcelona

En començar la darrera dècada del segle XIX, la imatge de Mallorca com a centre d'atracció de turistes s'havia consolidat. Durant aquests darrers anys del segle, es varen publicar diverses guies turístiques de les Balears i Mallorca, tant en castellà com en anglès. En una propera entrada tenc previst parlar d'una d'aquestes guies: "Guía manual de las Islas Baleares" de Pere d'Alcantara Penya publicada al 1891, i considerada la primera gran guia turística de les illes.

A finals del XIX, Mallorca està immersa en una crisi econòmica, i per tant és necessari cercar alternatives que millorin l'economia i vida del mallorquins.  És en aquest moment quan es comença a parlar del turisme, o com deien llavors de la "Industria de los forasteros", com una nova idea per aprofitar econòmicament la venguda i visites de gent de fora de Mallorca.

Vestit d'un mallorquí de finals del XIX. Font

Dos mallorquins, Miquel del Sants Oliver i Bartomeu Amengual són dels primers a parlar per primera vegada de l'industria turística a Mallorca.

Bartomeu Amengual, recollint les idees de M. S. Oliver, va publicar el 1903 un opuscle titulat "La Industria de los Forasteros". Es convertiria en el primer llibre que parla d'aquesta nova industria, el turisme, i dels beneficis que ens pot dur a Mallorca. Cal recordar que aquest mateix any s'inaugura el Gran Hotel de Palma, el primer gran hotel de Mallorca


Aquest llibre, prologat per Joan Alcover, el podeu trobar a la Biblioteca Digital de l'Ateneu Barcelonès. És un llibre curt, de fàcil lectura. Realment és un recull d'articles que l'autor havia publicat prèviament al diari L'Almudaina.

En una primera part, explica que s'està fent a Suïssa i Itàlia respecte el turisme, països que agafa com exemple per aplicar a Mallorca les seves accions en aquest tema. A continuació indica quines serien les accions per desenvolupar aquesta industria a Mallorca: millora de les comunicacions, formació de cuiners, cambrers, hotelers, construcció de hotels i fondes, etc. Al fet de que fos una industria nova, supòs que contribuïa a que molta gent ho veies com una cosa poc viable o impossible. Recalca que la industria dels forasters no sols beneficiarà uns pocs, sinó que tota la societat mallorquina en sortiria beneficiada. Un altra problema d'aquesta nova indústria, eren els problemes morals que podia generar. Per exemple, hi havia gent que deia que el Gran Hotel era realment "un templo levantado al placer" . També proposa la creació d'una entitat Pro Maoirica, dedicada a regular, ordenar i publicitar el turisme a Mallorca. A l'any 1905, es va fundar el Foment del Turisme de Mallorca, una entitat semblant a la que proposava Amengual.

Finalment, indica que a Mallorca s'hauria d'aplicar una espècie d'ecotaxa que haurien de pagar les fondes i hotels.


Sabrien els hotelers i polítics que aquesta ecotaxa, que molts varen rebutjar, ja l'havia proposat un dels pioners del turisme a Mallorca fa 100 anys?

Font | Història del turisme a Mallorca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada