dimecres, 9 de maig de 2012

Torturant animals a la Plaça des Patins de Palma

La plaça de toros que tenim avui en dia a Palma, no és la primera que hi va haver a la ciutat. A mitjans del segle XIX (desconec la data exacte de la seva construcció), Palma ja tenia una plaça de toros (consultau una entrada que vaig fer al meu bloc). Estava situada al baluard de Jesús, l'actual Plaça Bisbe Berenguer de Palou, coneguda popularment com la Plaça des Patins. Per aquella zona fins i tot hi ha un carreró que es diu Plaça de Toros, que duu d'aquesta plaça als carrers del Oms.

En les següents imatges podeu veure l'aspecte de la plaça. Totes les fotos estan extretes del llibre, "Aquella ciudad de Palma" de Jaume Escalas.
A aquesta plaça de toros també es feien funcions de funambulismes, malabaristes, còmics, etc, per això també se la coneixia com a circ.

Aquesta espai acollia "espectacles" que consistien en torturar animals, no me refereix a simples corridas de toros com les que per sort cada dia es fan menys. Aquestes "espectacles" podien ser molt variats però un dels que tenien més èxit eren les baralles entre toros i cans de bou. La festa consistia en enfrontar un toro amb diversos cans de bou, un rere l'altre o tots a la vegada. Vos podeu imaginar l'espectacle.

Font

Aquesta "diversió" està descrita amb pèls i senyals al llibre "Viaje a Mallorca en el estio de 1845" de Juan Cortada, que teniu digitalitzat a Google Books. El llibre és com una espècie de diari, on descriu la gent, arquitectura i costums de Palma i la resta de Mallorca. A les seves pàgines conta amb detall una d'aquestes barrales entre toros i can.Aquestes tortures, que normalment es feien en diumenge, s'anunciaven als diaris. Per exemple, en el diari "El Balear" del 20 d'abril de 1849 podeu llegir l'espectacle que s'anunciava pel diumenge vinent. La veritat és que posa els pels de punta. No sols s'informava de baralles de cans i toros, sinó d'un espectacle que tenia per protagonista un camell (o dromedari). L'anunci és fastigós.


Les baralles entre animals (lleons, toros, elefants, cans, etc) es varen posar molt de moda en aquella època del segle XIX i eren tot un èxit. En aquesta article de l'ABC a l'any 1962 es fa una breu ressenya històrica sobre aquestes baralles. No he trobat dades sobre quan es varen prohibir aquests tipus d'espectacles. 

D'ara en endavant ja no miraré aquesta plaça amb el mateixos ulls. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada