divendres, 20 d’abril de 2012

Som de l'Espanya incorporada i assimilada

Som de l'Espanya incorporada i assimilada. O això deia un mapa de l'any 1857. Aquest mapa el vaig descobrir gràcies a un post del bloc d'un conegut. Me va deixar bocabadat, que un mapa polític d'Espanya del segle XIX fes una separació tan clara d'Aragó, Catalunya, València i Balears, antics territoris de la Corona d'Aragó, me va cridar molt l'atenció. A part d'això me va sorprendre molt que denominaven a aquesta zona, la "España Incorporada i Asimilada" i se referien a aquesta part com:
"Comprende las 11 provincias de la Corona de Aragón, todavia diferentes en el modo de contribuir y en algunos puntos del derecho privado"
El llibre on apareix el mapa es diu "Cartografía hispano-científica o sea Los mapas españoles, en que se representa á España bajo todas sus diferentes fases", escrit per Francisco Jorge Torres Villegas i publicat a Madrid a l'any 1857, en la seva segona edició. Era una obra extensa, constava de 2 volums, un de 471 pàgines i un altre de 379. El llibre incloïa 25 mapes del món, Europa i Espanya, referents a diversos aspectes com la geografia, història, etnografia, comunicacions, eclesiàstics, etc. Actualment està a la Biblioteca Regional de Madrid i tenen una còpia digital consultable a la Biblioteca Digital de la Comunidad de Madrid. El mapa en qüestió es troba a la pàgina 328 del primer volum.

Aquest mapa està inclòs dins l'apartat corresponent a Geografia Hispano Política. A continuació podeu veure un petit resum del seu contingut.


A un diari de Palma, el Genio de la Libertad, podeu veure un anunci del llibre, devia ser la primera edició ja que el diari és de 1852:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada