divendres, 13 d’abril de 2012

Les capelletes dels carrers de Palma

Ja feia temps que no escrivia res. No per falta d'idees o de coses a dir, sinó per falta de temps. M'hauré d'organitzar millor el temps ;) Bé, trescant per internet vaig trobar un llibre sobre Palma, bastant interessant i que a teniu en pdf. És el llibre: Guia de capelletes dels carrers de Palma, editat a l'any 2010 per la Regidoria de Cultura, Joventut, Patrimoni i Política Lingüística i escrit per Bartomeu Bestard Cladera, cronista de la ciutat.El llibre descriu 29 capelletes que podem trobar als carrers de Palma, i ens explica breument la seva història. A més disposa d'un mapa amb la seva situació, molt útil per poder-les visitar, ja que normalment passen desapercebudes.


L'origen d’aquestes capelletes es remunta a l’època del Concili de Trento, moment en què la imaginària religiosa pren una forta embranzida com a resposta als protestants iconòmacs. Des del segle XVI, els papes exhortaren els fidels a la veneració espontània dels sants més populars. A la ciutat començaren a sorgir capelletes, majoritàriament per iniciativa popular, en forma de fornícules damunt les portes o dins el llenç de les cases, totes d’una austera bellesa.


Les imatges de la Mare de Déu i el Sant Crist foren les que més capelletes ocuparen. També foren habituals les dedicades a Ramon Llull, a sant Vicenç Ferrer, i també a sant Sebastià –patró de Palma. Eren els mateixos veïns els qui es feien càrrec del manteniment de les imatges, a les quals mai els mancava una llàntia d’oli i un ramet de flors.

Darrere cada capelleta hi ha una petita història, fins i tot n’hi ha que gaudeixen de llegenda. En alguns casos, aquestes capelletes donaren nom a carrers (Eccehomo, Sant Crist, Sant Vicenç...) i en alguna ocasió foren el bressol de les festes del barri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada