dimecres, 7 de març de 2012

Els murals de Joaquim Mir al Grand Hotel

Segur que molts coneixeran aquesta joia arquitectònica que tenim a Palma i què és el Grand Hotel. Arran de la seva construcció a l'any 1902 per Lluís Domènech i Montaner, l'arrendatari i gerent de l'hotel Antonio Albareda i Canals, encarregà set plafons per decorar el gran menjador situat a la planta baixa: quatre els realitzà Santiago Rusiñol i tres Joaquim Mir, a qui s’especificà que fossin "marines de les costes mallorquines".

Rusiñol ja era famós per aquell temps i va decidir adaptar algunes de les seves obres a quadres de gran format. Mir, en canvi no era gaire conegut  i va pintar tres plafons. Amb la finalitat de captar tots els matisos dels paisatges, pintava al natural, o sigui que se'l podia veure per la Serra pintant amb uns enormes llenços. Va pintar tres quadres, que podeu veure a continuació:


Posta de Sol 280 x 190 cm

 
La Cala Encantada. 271 x 502 cm

 
La Cala Sant Vicenç 208 x 400 cm

El 1941 el Grand Hotel de Palma tancà definitivament i els quadres passaren per diversos col·leccionistes fins que actualment estan en poder d'importants col·leccions.

El quadre "La Cala Encantada" és propietat d'AENA, "Cala Sant Vicenç" forma part de la Col·lecció Museu de Montserrat i "Posta de Sol" el podem veure a Palma, en Es Baluard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada