divendres, 24 de febrer de 2012

Recull fotogràfic de la Llotja de Palma 1872- 2006

Aquesta entrada sols és una successió cronològica de fotos de la Llotja. Un edifici que ha canviat molt poc des de que Guillem Sagrera el va construir al segle XV.  Però el seu entorn ha sofert moltes modificacions que anirem repassant amb aquestes fotos. Per suposat, no trobareu totes les fotos que hi ha sobre la Llotja. Amb les que he posat ja són suficients per il·lustrar els canvis que ha patit aquest edifici i el seu entorn.


Aquesta foto és de l'any 1872, la més antiga que he trobat. En aquesta imatge podeu veure com les torres tenien unes taulades, i l'edifici que se veu a l'esquerra era el Quarter de Milícies Provincials. Com podeu apreciar aquesta bella joia arquitectònica estava mig amagada.

Imatge 

A l'any 1873 se varen esbucar les murades com podeu apreciar en aquesta imatge.


En aquesta foto ja no se veuen les murades però encara hi ha el quarter. 

Imatge  

Per jo la millor foto. Una foto de finals del XIX. Ja no hi ha ni les murades ni el quarter. Això permetia gaudir una bella panoràmica de la Llotja i apreciar el seu reflex sobre el mar.


Imatge 


 Posteriorment, es varen anar guanyant terrenys a la mar entre l'avinguda Antoni Maura i el Baluard de Sant Pere. Quedava una gran esplanada per passejar o per on circulaven els tramvies de mules o ripers. Aquest nou espai es dedicà també a usos portuaris i com a solar de l'Exposició de Productes Balears de 1910. Les 5 imatges superiors crec que corresponen a 1900-1910.Posteriorment, i a partir d'una iniciativa de l'arquitecte Gaspar Bennàzar, l'enorme esplanada que quedava entre la Llotja i la mar l'espai es va urbanitzar com a passeig. Se li donaria el nom de Passeig Sagrera, en homenatge a l'arquitecte de la Llotja. El pont que podeu veure en una de les fotos superiors era temporal i es va fer per rebre un ministre a l'any 1911.En les dues fotos superiors podeu veure diverses imatges de l'aspecte actual del Passeig.

Esper que amb aquest repàs de fotos hagis gaudit tan com jo a l'hora de fer-ho

2 comentaris:

 1. La segunda es espectacular, sacandola de la muralla y dándole aire.

  Como el aire que ahora tendrá, que le quitán los 10 contenedores de basura que increiblemente tenía delante.

  Saludos!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ara enlloc d'estar amagada per les murades, ho està per les palmeres :)

   Elimina