dijous, 2 de febrer de 2012

Les estàtues de Ramon Llull

Ramon Llull és un dels mallorquins més famosos i rellevants del món. Va viure en el segle XIII i des de sempre Palma, ciutat on va néixer, i Mallorca en general, han volgut mostrar el seu reconeixement al polifacètic mallorquí, en forma d'estàtues.

En les meves procastinacions he pogut comprovar que a principis del segle XX ja es parlava de fer una gran estàtua a Ramon Llull, però per diversos motius el monument no es va arribar a fer. No va ser fins a l'any 1966 que es va ubicar al Passeig Marítim, una estàtua de bronze de Ramon Llull de Horacio de Eguia.


Però no havia estat la primera. Anteriorment, Palma ja havia tengut una estàtua de l'escriptor i filòsof al claustre de col·legi de Montesion.


Al 1913, l'estàtua va ser traslladada a les Avingudes entre en els dos Instituts. Desconec qui va ser l'autor de l'escultura i on ha anat a parar.Però aquestes estàtues se quedaven petites, davant un projecte de construcció d'un monument gegantí a Llull. Estava previst fer-ho al Puig de Randa, i el seu pedestal seria un talaiot, l'estàtua seria colossal tipus l'Estàtua de la Llibertat de Nova York, i el monument estaria envoltat per un bosc de palmeres i llorers. En aquest breu article publicat al diari Mallorca Dominical l'11 de novembre de 1900 expliquen el projecte. Lògicament semblant monument mai es va fer, encara que m'agradaria veure algun dibuix si existeix


Però els intents no varen acabar aquí, a la revista Ilustració Catalana he pogut comprovar que existia un projecte de monument que varen encarregar a l'escultor català Josep Clarà (Si viviu o anau a Barcelona, a la Plaça Catalunya podeu veure una de les seves obres més destacades). Concretament al nº 614 de la revista i publicat el 1915 es poden veure diverses fotos del projecte. En una de les imatges podeu comprovar la grandària d'aquest monument, gràcies a la figura d'una persona que ens serveix d'escala.

Vista frontal del monument.


Vista posterior

Segons es comentava en la mateix revista, l'escultura havia estat aprovada per la Comissió (no concreten quina) i el projecte tirava endavant. Per suposat, el monument no es va fer, sumant així un intent més de fer una estàtua a Ramon Llull. Suposo que s'hagueren de fer altres projectes de monuments, però els desconec. Si en trobo qualcun els aniré afegint aquí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada