dijous, 26 de gener de 2012

La bella Geraldine: la funanbulista que va escandalitzar Palma

A finals del segle XIX, va tenir lloc a Palma un fet que va escandalitzar l'alta societat i aristocràcia de la societat palmesana, aquella que era més catòlica i tenia més poder en aquells moments.

Aquest fet va tenir com escenari el Teatre-Circ Balear, situat on ara hi ha S'Hort des Rei. Era un edifici que es va construir entre setembre i novembre de 1876 pel mestre d'obres Tomàs Abrines, amb l'assessorament de l'arquitecte Joaquim Pavia. Tenia planta circular de 36 metres de diàmetre i 16 d'altura, bàsicament de fusta i envelat.Es va inaugurar el 9 de desembre de 1876 amb la companyia eqüestre, gimnàstica i acrobàtica d'Arseni Loyal procedent del circ de Madrid. Hi cabien 3.200 persones i es caracteritzà per atreure el public més popular amb preus baixos i la diversitat de la seva programació. Era una alternativa al Teatre Principal sempre més selecte i aristocratitzant.

Màrius Verdaguer que rememora els seus records de Palma en el llibre La ciutat esvaïda (1976) ens parla d'aquest teatre-circ:

"Abans que Don Josep Tous construís l'actual Teatre Líric, hi havia en aquell mateix lloc un teatre de fusta mig esbucat. Aquell Teatre Circ era encantador. Vist des de fora semblava una vella fragata encallada en el fons del port, amb la seva filera de finestrons pels quals semblava que havien de guaitar les boques dels canons i la bandera espanyola enarborada damunt un pal. Era realment un vaixell meravellós i aventurer, dins el qual jo, a la meva infantesa, assegut en aquells bancs de fusta tan rostits, havia realitzat, com ingenu passatger, les primeres expedicions fabuloses per un món desconegut i màgic."

A part dels espectacles de circ, un dels gèneres que popularitza el Circ Balear va ser la sarsuela, gènere molt popular en aquella època. Es varen representar sarsuelas com "La verbena de la paloma", "El rey rabió" o "El dúo de la africana". També es varen fer obres de teatre i òperes com "Faust" "La Traviata" o "Rigoletto


Els darrer anys de la seva existència l'edificació presentava molts de problemes, però encara generava vitalitat. Oferia programacions per hores o sessions. En una tarda es podien programar fins a set obres curtes i l'espectador podia entrar a l'inici de cada sessió per un preu molt mòdic. Finalment, al 1900 es va esbucar i en el seu lloc es va construir un altre teatre, el Teatre Líric.


Lògicament els números de circ tenien el seu lloc important en aquest Teatre Circ. Per exemple, va tenir molt d'èxit el transformista Leopoldo Fregoli, que en el seu espectacle "Do, re, mi, fa sol" canviava fins a 30 vegades de personalitat.

Però quasi al final de la vida del teatre, va tenir lloc el fet motiu d'aquest post: les actuacions de la Bella Geraldine. La Bella Geraldine, com era coneguda a l'època, es deia Geraldine Leopold i era una actriu, funàmbula i ballarina que va actuar a Palma entre febrer i novembre de 1899. Com se pot veure a les imatges era una dona atractiva, i de carns generoses com s'estilava a l'època.Entre els seus números més destacables podem esmentar quan feia punteria amb un rifle. Diuen que a un teatre de Cadis va matar el seu germà durant aquest número.

La Bella Geraldine amb el seu rifle

També era molt famosa per la seva "danza serpetina" un ball de moda en aquella època que consistia en que la ballarina portava un vestit una roba amb amplis plecs que movia al so de la música i les seves evolucions eren il·luminades per focus de colors. En aquest vídeo podeu veure com era el ball.

Dansa serpentina

Com ja hem dit a l'any 1899 va arribar a Palma per fer una sèrie d'actuacions al Teatre Circ Balear. La possibilitat que una dona mig nua, exuberant i guapa actués a Palma i a més en plena quaresma, no era una cosa que es pogués permetre. Alguns personatges de l'alta societat palmesana varen acudir al governador perquè prohibís l'actuació de la Bella Geraldine. La prohibició d'aquestes actuacions venien justificades pel fet que aquesta "mujer de mala vida y fresca" podia corrompre la moral d'una societat tan catòlica com la mallorquina. Se veu que fins i tot varen demanar la retirada dels seus cartells, donat que eren considerats pornogràfics. Se varen  fer sermons i es publicaren articles en alguns diaris de Palma en contra seva. Un dels articles en contra seva dia coses com aquestes:

En estos dias, la muchedumbre del pueblo palmesano rinde culto idolátrico a las carnes de una aventurera...Un pueblo cristiano que ha degenerado hasta el punto de no avergonzarse al inclinar su frente ante una casi desnuda funámbula, en el santo tiempo de la cuaresma, no es extraño que sea herido por el azote de la guerra. (Se refereix a la Guerra de Cuba)

Però malgrat tot, Geraldine va actuar el 25 de febrer de 1899. Podeu llegir la notícia de la seva actuació en el diari de Palma "La Unión Republicana". En dies posteriors aquest mateix diari alabava les seves actuacions en articles com aquest publicat el 27 de febrer de 1899.

Anunci de la seva actuació el 2 de març de 1899


Aquest maltract de l'actriu i fonanbulista va arribar a l'extrem que un ram que havia oferit a Sant Josep a la Seu de Palma, va ser retirat perquè "los ramos procedian de una función condenada y de una mujer indiferente a las cosas religiosas"

Malgrat les critiques i els insultats a la seva persona, les actuacions de la Bella Geraldine varen ser tot un èxit de public. Va poder més, veure l'art i l'exuberància de Geraldine en front de les amenaces de l'església.

Acabada la seva estància a Palma, va seguir actuant als teatres i circs d'Europa i Amèrica. Després de casar-se amb un empresari cubà de circs, va retirar-se dels escenaris. Va morir, sense pena ni glòria, a l'any 1926 a Colòmbia.Fonts | Diccioanri del Teatre de les Illes Balears, Fotos Antigues de Mallorca, De Castro ero y bailar no sepo, Biblioteca Virtual de la Prensa Històrica (febrer i març de 1899)


2 comentaris:

  1. Buena entrada. Esta visto que la carne tira más que lo que pueda decir una homilía pastoral. Católicos pero humanos.

    Si se me permite, quisiera recomendar un pagina que habla de todas estas maravillosas artistas, cantantes y bailarinas. Para quien guste del tema...
    http://consuelitoyotrasbellasdelcuple.blogspot.com/

    ResponElimina
  2. Gracias por la visita y la recomendación

    ResponElimina