dijous, 24 de novembre de 2011

Fas mala cara (com diagnosticaven malalties en el segle XIX)

Una de les majors il·lusions de qualsevol metge o pacient seria detectar les malalties mirant només la cara. Vos imaginau, entres a la consulta del metge, te mira la cara una estona i finalment te diu, "vosté té tal cosa". Seria genial, no? A més, en aquest temps de crisi, seria una gran solució: ens estalviaríem anàlisi, radiografies, ecografies. etc, un munt de doblers :)

Fora conyes, a la Biblioteca Nacional de França he trobat un curiós llibre del segle XIX i que tenia per objectiu ajudar als metges a identificar el símptomes que apareixien a la cara del malalt per diagnosticar certes malalties, com ara el tifus, febres o diversos tipus de demències. Aquesta guia es deia Illustrations de Kranken-Physionomik i la va escriure Carl Heinrich Baumgartner, a l'any 1842.

El llibre consta de 80 il·lustracions que mostren els malalts dins el llit o vestits de carrer, tant homes com dones, i de qualsevol edat, fins i tot nins i nines. Cada il·lustració representa l'aspecte d'una persona amb una malaltia en concretCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada