divendres, 9 de setembre de 2011

Una tragèdia oblidada: l'explosió del polvorí de Sant Ferran a Palma (I)

A Palma, el 25 de novembre de 1895 a les 13:45 es va produir un dels accidents laborals més sagnants de tot Espanya i sense cap mena de dubtes el més luctuós de les Illes Balears.

Un magatzem de pólvora va explotar i moriren 97 treballadors. Els fets varen ocórrer al polvorí de Sant Ferran situat al revellí de Can Pelat o Casa del Rei Don Jaime, obra exterior de defensa del front de l’antiga muralla de Palma, la qual es trobava entre els baluards de Jesús i Santa Margalida. En la Palma actual, el polvorí de Sant Ferran estaria ubicat aproximadament on hi ha l’edifici de la Delegació d’Hisenda, al carrer de Cecili Metel. Una placa quasi oblidada recorda els fets.

Monument que recorda els fets, situat davant Hisenda


Allà, en un barracó de fusta de dimensions reduïdes, treballaven més d’un centenar de treballadors i treballadores, la gran majoria dones, nins i nines, en la recuperació de la pólvora i altres materials de l’estoc de cartutxos que havien servit de munició de les armes obsoletes de l’Exèrcit espanyol. Les condicions laborals dels operaris eren molt precàries, i les mesures de prevenció eren pràcticament inexistents.

Es va calcular que en el moment de l’explosió hi devia haver entre 100 i 150 kilograms sense retirar, i la causa acceptada com la més probable d’haver produït l’explosió fou la d’haver donat un cop massa fort al fulminant de la càpsula.L’explosió fou enorme i l’ona expansiva afectà les zones pròximes a la porta de Jesús, la porta de Santa Margalida i la porta Pintada. Tota la població de Mallorca va quedar commocionada, el dol va ser general a tota Espanya.

Cal dir que a altres llocs del món fets semblants, i fins i tot de menys gravetat, han quedat fixats en la memòria col·lectiva dels pobles i s’han convertit en una fita històrica. A ca nostra lamentablement no ha passat res d'això i quasi s'ha esborrat la tragèdia del record.

Dibuix de la tragèdia aparegut al 1895 a La Ilustración Ibérica

En aquest i altres articles posteriors vos aniré mostrant fotos, dibuixos i notícies de l'època sobre aquesta tragèdia.

2 comentaris:

  1. Cierto, una historia olvidada. No solo para España sino tambien para la mayoria de palmesanos. Y desde luego, ese monumento medio escondido no ayuda.

    ResponElimina
  2. La verdad es que poca gente conoce el monumento y menos a quien esta dedicado. Gracias por tus comentarios. Eres el único :)

    ResponElimina