dimecres, 7 de setembre de 2011

La desapareguda plaça de toros de Palma

Fullejant la 3ª  edició del llibre "Aquella ciudad de Palma" de Jaume Escalas Real publicat el 1979 he sabut que la actual plaça de toros de Palma, no va ser la primera que va tenir la ciutat. Anteriorment a l'any 1928, any de la construcció de la plaça actual, existia una plaça de toros en el Baluard de Jesús. Actualment aquesta plaça estaria situada a la plaça del Patins.

La plaça de toros sobre el baluard mig derruït 

La plaça de toros i a l'esquerre les escales que duien a les murades


Dues fotos de l'interior de la plaça de toros

Segons s'explica en el llibre "Aquella ciudad de Palma", Pedro de Alcantara Peña deia sobre aquesta antiga plaça "Situado en la gola del Baluarte de Jesús, ha sido modernamente construida sobre el local que ocupó la antigua plaza de bolatines que fue propiedad de la Comunidad de Pros. de San Jaime y posteriormente de la extinguida Junta de Cárceles. Tiene cabida comoda para 8.000 espectadores. Suelen darse en ella durante el verano de dos a cuatro corridas y en epocas de primavera algunas funciones acrobáticas." 

Interessat per aquesta antiga plaça de toros, he consultat el magnífic recull de plànols de Palma que han fet a Alta Mar per veure si sortia a alguns dels mapes.
En el plànol de Muntaner de 1831, surt per primera vegada aquesta plaça de toros. Posteriorment també surt en el plànol de Coello de 1851 y de Pedro de Alcantara Peña de 1869.

Plànol Muntaner de 1831

Plànol de Pedro de Alcantara Peña de 1869

Anteriorment, en el plànol de Josep de Font de 1800 es parla d'un "Coliseo" però es refereix al Teatre Principal i sobre el Baluard de Jesús no s'indica res sobre una plaça de toros. Per tant podem suposar que l'antiga plaça va se construïda entre 1800 i 1831. Segurament aquest plaça va ser destruida amb l'esbucament de les murades de Palma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada