dimecres, 28 de setembre de 2011

Dues històries dels americans a Palma

Recentment he llegit el llibre Històries de Carrer de Conxa Forteza, editat pels Amics dels Arxius de Mallorca a l'any 2006. És un petit llibre autobiogràfic que conta els records infantils de l'autora, records de fets, personatges i històries de la Palma dels anys 40 i 50. Per mi, l'únic defecte que té, és que és molt curt. Quan acabes te queden ganes de llegir més històries.

Una de les històries que conta aquest llibre és la de "Siente un americano en su mesa". En els anys 50 varen començar a arribar a Palma els primers vaixells de la VI Flota dels Estats Units. Un d'aquests vaixells va atracar al port de Palma, i deien que transportava soldats de la guerra de Corea. El Governador Militar de Palma va tenir l'ocurrència de posar un anunci al diari que deia "Siente un americano en su mesa". La idea era que tothom que ho demanàs tendria un americà a taula el dia de Nadal. Una idea ben curiosa i que conta l'autora del llibre.


La segona història l'he trobada cercant informació sobre les visites dels vaixells nordamericans Palma. És una història bastant surrealista, curiosa i estrafolària, i que fa riure. Però aquestes rialles te fugen de cop quan saps que aquest fet va passar sols fa 13 anys.

Tot comença a l'any 1998, quan el Mallorca havia de jugar la final de Copa del Rei contra el FC Barcelona. Des de la seva fundació a l'any 1916, era la segona vegada que arribava a la Copa del Rei. El partit se jugaria Mestalla (València). Uns 14.000 aficionats del RCD Mallorca varen comprar la seva entrada i el problema era com transportar tal quantitat de gent a València. El club intentava per tots els mitjans aconseguir els transports necessaris, però com vos podeu imaginar no era gens fàcil. L'entitat mallorquina ja havia aconseguit 18 vols i 5 vaixells de la Transmediterranea per poder dur uns 10.000 aficionats, però tot i així quedaven molts de seguidors que disposaven d'una entrada, però no de transport. Per solucionar aquest problema, Bartolomé Beltrán (president del club), per mig de Bartolomé Bestard (conegut per Tommy Bestard, agent consular dels Estats Units a Balears i directiu del Mallorca en aquell moment) va proposar la idea de demanar ajuda a la VI Flota de l'Exèrcit dels Estats Units per dur a aquests aficionats sense mitjà de transport a València. Lògicament, la VI Flota es va negar.  L'història original la podeu llegir aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada