dimecres, 24 d’agost de 2011

La primera descripció moderna de Balears

Avui en dia tenim moltes eines per conèixer un país o zona, i quasi sense moure'ns de casa. Però en segles passats això no era així i tenir dades i informació sobre una zona del nostre planeta era una dura tasca.

Un exemple d'això el tenim en José Vargas Ponce (Cádiz 1760 - Madrid 1821). Era un home amb una formació molt àmplia ja que era militar de l'Armada, escriptor i matemàtic i va ser l'autor de la primera descripció moderna de les Illes Balears.

José Vargas Ponce (1760 - 1821). Font

Durant els anys 1783 i 1784, amb tan sols una vintena d'anys, va viatjar per tota la costa mediterrània espanyola. L'objectiu d'aquest viatge era aixecar les cartes nàutiques de les costes espanyoles i que junt a Vicente Tofiño publicaria uns anys més tard en forma del llibre "Derrotero de las costas de España en el Mediterraneo: y su correspondiente de Africa".

En aquest llibre apareixen per primera vegada els "derroteros" de les costes d'Espanya. Els "derroteros" són llibres que descriuen les costes i els seus voltants amb gran detall. Indiquen cada un dels accidents geogràfics i lliuren totes les dades necessàries per navegar amb seguretat, com ara profunditats del mar, vents, marees, instruccions per aproximar-se als ports, presència de fars, etc.

Eivissa. Font

Durant el seu viatge amb Tofiño, al 1784, Vargas Ponce va fer una estada forçosa al port d'Eivissa, a causa del mal temps. Aquest fet, el va permetre ampliar la memòria corresponent a la carta náutica de l'illa i, remesa aquesta a Madrid, se li va ordenar que fes quelcom amb la resta de les Balears. Uns anys després, al 1787, va publicar "Descripción de las islas Pithiusas y Baleares". El llibre constitueix la primera descripció moderna en les nostres illes. Malgrat existir referències de les Balears fetes per diferents autors amb anterioritat, és a partir d' aquest any, en que apareix l' obra de Vargas Ponce que s'inicia la divulgació de la coneixenca de les nostres illes.


La vasta cultura de l'autor, la seva inquietud i els contactes que va tenir amb els Amics del País i el Cadernal Despuig, entre d' altres, feren de la seva obra un referent per a tots els autors que escriviren sobre les Balears fins l' obra de l'Arxiduc, que també la va utilitzar.

El llibre està dividit en tres grans seccions: Pitiüses, Mallorca i Menorca. Per cada illa fa una descripció de la geografia de l'illa, pobles, història i monuments més destacables. A continuació podeu llegir alguns fragments del llibre

Descripció de Campos
Descripció de la Riera
Descripció de les indústries de Mallorca, on fa especial esment de les fàbriques de capells
Un apunt final i que ens apropa a aquest personatge. Té un carrer a Palma i un altra a Eivissa.

Altres font utilitzades han estat: Història del turisme a Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada